Hrátky s Redis[em] – seznámení

Poslední dobou se probírám různými technologiemi a postupy pro tvorbu webových aplikací a zabrousil jsem i do toho modernějšího světa NoSQL/KeyValue databází. Některé věci se mi začínají celkem líbit :) Momentálně už si celé nedělní odpoledne hraju s Redisem

Začlo to nevinně. Malé nakopnutí od bývalého kolegy na Facebooku, chtěl jsem totiž původně jen něco na message queue – dík Aleši. Pak nastalo nějaké to googlování a našel jsem tento moc pěkný tutoriál k Redisu. Vydal jsem se zkoumat a instalovat verze, nejdříve něco z balíků pro Ubuntu a pak si i zkompiloval poslední 2.4.2 verzi sám. Vyzkoušel z bashe pár příkládků s listingy a sety pomocí redis-cli klienta a docela pěkné :)

Koukáním do seznamu příkazů jsem jen pokračoval, navíc jsem našel ještě nějaké ty receptíky.

Závěr, v hlavě se mi začínají rodit další zajímavé nápady pro CMSko, jenž zrovna v práci vymýšlíme, pouze doufám, že jsem se nenechal moc unést, zbývá jen zajistit to aby to bylo celkem stable, alespoň tak jak jsem zvyklý z LAMP technologií.

Tak jo držte palce.

PS: Včerejší a dnešní ranní hraní si s beanstalkd byla asi slepá ulička ale třeba se to bude někdy k něčemu hodit. V PHPku mě ale ten klient moc nepřesvědčil :) Shodil jsem jeden message server ze dvou a PHPko začalo generovat hromadu Socket Warningu, navíc implementace failover výběru serveru z poolu jsem ve zdrojáku extension/libbeanstalkclient našel implementovanou nějak pofidérně (jen round-robin s retry, nebo random i když docka uvádí i třetí možnost)

Tagy: , ,

Zanechte svůj komentář