Jiskra k průseru

Dneska už jsem si řekl dost,  a rozhodl jsem sem, že konečně odstraním bočnici od kompu a najdu, kde to pořád po zapnutí aspoň deset minut drnčí.

Odsunu si počítač co mám položený na stole od zdi. Sundám bočnici, která díky dnes už standardní šroubkům co jdou odšroubovat bez použití šroubováku byla dole natotata (však se taky jedná o celkem slušnou bednu CoolerMaster Centurion 5).

Zapnu počítač, trochu si ten case nahnu ať na to vidím a poslouchám odkud to drnčí, přehrábnu se opatrně v kabelech jestli některý z nich se nedotýká plechu, když v tom se to stalo. Ani nevím jak se mi to povedlo ani přesně odkud to vyšlo ale zaslechl jsem prásknutí a zahlídl modrý záblesk někde u disků, komp je ihned bez proudu, na monitoru no signal. Zatrnulo ve mě ale automaticky sahám po vypínači zdroje a vypínám ho, i když by to nejspíš bylo už úplně zbytečné.

Ještě chvíli pokukuju co se stalo, kde se mohl stát zkrat, pak se ale odvážím zase vše zapnout. Dioda na desce i TV-kartě svítí, čtečka karet taky, takže USB pod proudem a externí disk automaticky naběhl, tak snad dobrý. Ale prdlajz, ať mačkám Power jak chci nic se neděje. Řikám si uvolněnej kabel, tak hledám kam vedou drátky z bedny a kontroluju je a přimačkávám do desky. Druhý pokus – NIC. To teda už začínám být trochu nervózní. Vypnul jsem tedy ještě zdroj a pár dlouhých minut čekal – že by přepěťová ochrana ve zdroji potřebovala takovou dobu ?

Znova to nahodím, vše zase svítí jak má, položil jsem si komp na bok ať na to vidím a  cvakám Power, teď všechno naštěstí naběhlo. Nechám najet na zkoušku Widle a komp zase v klidu vypnu. Jak tak to mám položený všiml jsem si že se trochu viklá disk. Ty rychlosvorky ten nízkoprofilovej Seagate moc pevně teda nedržej a plíšek z druhé strany trochu drnčí – že by to bylo ono ? Přitáhnu to tedy dvěma šroubky a zdá se to ok. Komp zase položím na “všechny čtyry”  a snažím se ho zapnout. Zase nic, kromě toho že naběhl externí disk. Sakra ale vždyť už to naběhlo.

Vytáhnu raději externí disk, který nechci trápit zbytečnými restarty. Chvíli se v tom zase hrabu až nakonec to opět naběhne, jenže nyní si zas stěžují Windows na nějakej BSOD. Řikám si klíd, to občas dělaj, však ani nějak teď nesvítila klávesnice – asi jsem ji blbě zastrčil, jak jak jsem odpojoval disk. Další pokus naštěstí už zase dobrý i když doteď nevím proč tak kompík protestoval. Bočnice jsem přidělal a od té doby mi tu na stole pár hodin už bez problému běží. Musím ale zaklepat na dřevo, snad je vše v pohodě, takhle “šikovně” odrovnat si komp bych nerad a to jsem se v počítačích vrtal i mnohem víc a drastičtěji. Jo mimochodem to drnčení přestalo, takže to byl zdá se ten vratce přichycený disk.

2 reakce na “Jiskra k průseru”

  1. Daniel Srb ben Abraham napsal:

    Teda Venco, precet sem to jednim dechem, vzruso!

  2. bigbart napsal:

    No to mi povídej, ale nějak mě to vrtání se zase v bedně asi chytlo (momentálně jsem byl nucen přidělat stařičký CD-RW, páč to LG protestuje číst ty starý placky). Jo jo kde je ta doba kdy jsem tu měl starej Celeron s Intel BX deskou, odkrytej case a pájel si sám do toho infraport a podobný blbiny a za chodu to odpojoval a vypojoval a nic se nedělo ;-)

Zanechte svůj komentář