Kuchtík na půl úvazku

V sobotu večer jsem se rozhodl, že budu v neděli vařit. Napadlo mě udělat nějaké jídlo co už jsem dlouho neměl a jelikož mi při hledání receptu pro ségru na “Švestky ve víně” v mamky receptbloku skončil zrak na slově langoš, bylo rozhodnuto.

Nepřipadalo mi to zase tak moc složité, však naposledy jsem je dělal asi před čtyřmi lety. Dopoledne jsem sesypal všechny ingredience. Posledně jsem vše dělával z kvásku, teď jsem doma našel už jen jakési aktivované sušené droždí v sáčku. Omylem jsem tam dal těch kvasinek několikrát méně (říkal jsem si jsou sušený asi jsou koncentrovaný), ale to že jsem si popletl gramy a deka je jiná :-) . Všechno to těsto pěkně prohňácal a začal hledat olej jako poslední ingredienci. A ejhle nikde ani kapka.

Probudil jsem tedy synovce jestli by nebyl tak hodný a neskočil olej koupit. V tu chvíli mi také došlo při vyhazování pytlíku od droždí, že jsem se fakt sekl, dosypal jsem druhý pytlík a hnětl a hnětl abych to droždí už do hotového těsta opět dostal, moc se mu nechtělo ale pomohlo trochu mléka.

Synovec dorazil s olejem, já tam těch pár lžic nalil a zase krásně hňácal, těstu to trochu trvalo ale asi po pěti minutách ten olej nakonec vstřebalo. První fáze skončena.

Nastalo čekání a kynutí. I přesto, že těsto bylo v lednici, mělo tendenci z mísy utéct. Přendal jsem ho tedy do větší mísy a nechal ho být až do večera.

Navečer jsem si rozpálil plotnu a pak ve výsledku skoro dvě hodiny smažil a otáčel a dělal bochánky a z nich dál placičky a vysoušel hotové od oleje na ubrousku a přitom ukusoval. Langoše měli nakonec celkem úspěch a chutnali s oblíbenou trojkombinací – česnek, kečup, sýr a nebo dvojkombinaci bez česneku – zkrátka mňamka, doporučuju i s meruňkovou marmeládou pro mlsné jazýčky.

Takže na závěr poučení – čtěte návody k použití od toho co vidíte prvně a předtím než začněte něco dělat mějte doma aspoň základní přísady :-)

Tagy:

2 reakce na “Kuchtík na půl úvazku”

  1. Daniel Srb ben Abraham napsal:

    tywe venco langose bych si dal, sem nemel ani nepamatuju, prines nejaky do prace nekdy

  2. Mirek napsal:

    Připojuji se k požadavku. :-D

Zanechte svůj komentář