Harry Potter ležící spící… a stojící sedící.

Už více jak dva týdny je mezi námi český oficiální překlad posledního dílu sedmidílné ságy příběhů Harryho Pottera. A za tu chvilku se kolem téhle knihy strhlo mnohem více, než by člověk čekal.

Mám samozřejmě na mysli humbuk kolem kauzy společnosti vlastnící hypermarkety Tesco versus nakladatelství Albatros. Tesco nejspíš díky koupi vytisků z internetového obchodu začlo totiž prodávat tuto knihu ještě před termínem, který Albatros pro uvolnění knihy k prodeji mimo kamenná knihkupectví hlásal, jenž činil prvního března. Popravdě kdo co porušil nechám rozhodovat jiným. Jen si kladu otázku, zda také nevlastním “nelegální” výtisk. Svou knihu jsem totiž zakoupil v kamenném knihkupectví s levnými knihami cestou z oběda již v den vydání, tedy 31. ledna a světe div se, také za sníženou cenu 499 Kč jako v Tescu. Na padělek to však nevypadá.

Navíc během svých toulek po Praze a v dopravních prostředcích, hlavně cestou domů, už jsem viděl spousty lidí co si tuto kultovní knihu čtou, někdo už ví jak to dopadne, jiní se teprv prodírají prvními kapitolami, to jsou ti stojící a sedící jež zmiňuji v titulku. Já osobně jsem v současné době někde za polovinou a v minulém týdnu jsem u ní, vyčerpán z práce, usínal skoro vždycky s nedočtenou kapitolou – to ten ležící spící :-) Musím říct, že zatím je to místy dost drsné čtení, ale s tím jak se příběh vyvinul v předposledním dílu “Princ dvojí krve” se vlastně není čemu divit, tak uvidím jak to dopadne.

Dodatek: Během sobotního večera a neděle se mi povedlo tu poslední třetinu Harryho dočíst, a řeknu Vám, zvratů zase minimálně na prsty jedné ruky :-) .

Tagy: ,

Zanechte svůj komentář